Saopćenja za javnost

Mirnom šetnjom i okupljanjem ispred Parlamentarne skupštine BiH obilježen Međunarodni dan nestalih

30.8.2024

Poslana je i poruka predstavnicima vlasti u BiH da je hitno potrebna pomoć svim uključenim u proces pronalaska nestalih, kako bi ova bolna misija bila završena čim je prije moguće.
Mirnom šetnjom ulicama grada i izložbom simboličnog naziva "Gdje je?" ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine, danas je u organizaciji Savjetodavno odbora Institut za nestale osobe/lica Bosne i Hercegovine i uz podršku MKCK, obilježen Međunarodni dan nestalih osoba.
Porodice nestalih podsetile su da i tri decenije nakon završetka rata u BiH, još uvek tragaju za više od 7.600 nestalih osoba. Pozvale su sve koji imaju informacije o lokacijama pojedinačnih ili masovnih grobnica da ih podele, bilo javno ili privatno, kako bi porodicama pružili odgovore o sudbini njihovih najmilijih.
Iz MKCK je istaknuto da prema međunarodnim i domaćim zakonima, porodice imaju pravo da znaju šta se dogodilo njihovim voljenima, te da je neophodna jača podrška Institutu za nestale osobe BiH u procesu traženja.
Volonteri Društvo Crvenog krsta/križa BiH/Red Cross Society of B&H, osim što su učestvovali u mirnoj šetnji i obilježavanju, pobrinuli su se da svim učesnicima obezbijede osvježenje.

24 FOTO GALERIJA